Zdjęcie pochodzi z http://www.tarkaimiarka.pl
Jest wiele jej odmian zależnych od jej pochodzenia i nazwanych w ten sam sposób:
szkocka produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt) lub mieszane z whisky z innych zbóż (blended),
amerykańskie - produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewające w nowych dębowych beczkach przez najmniej dwa lata.
irlandzkie - produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata.
japońskie - produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy irlandzkiej.
Ponadto whisky produkowana jest w Walii, Kanadzie, Indiach i innych krajach. Do alkoholu produkowanego na zasadzie podobnej do whisky zaliczyć można także polską Starkę.
Co do whiskey?
Whiskey z colą
Czy rzeczywiście wypicie whiskey z colą to beszczeszczenie tego jakże zacnego trunku? Otórz nie. Pijąc alkohol powinniśmy zdać sobie sprawę po co to robimy. Jeśli smak whiskey jest dla nas na tyle wytworny i nam odpowiada to nie będziemy czuć potrzeby dodawana do niego czegokolwiek, ale jeśli smakuje nam z colą, to czemu nie.
Whiskey z lodem
Dodawanie do whiskey lód obniża temperaturę płynu. Dodatkowo lód się topi i rozrzedza smak, łagodząc go. Jeśli więc to jest sposób na uzyskanie idealnego smaku tego napoju to należy do whiskey dodawać lód.
Whiskey z kamiennymi chłodzącymi kostkami
To idealne rozwiązanie dla prawdziwych koneserów tego trunku. Nie zmieniają intensywności smaku whiskey a jedynie oddają do napoju chłód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz