wtorek, 26 lipca 2016

Kawa o poranku


Kawa o poranku to dawka energii, to dla niektórych jedyny sposób aby zacząć funkcjonować. To pobudzacz szarych komórek, dawka kofeiny na przebudzenie by postawić się na nogi i rozpocząć aktywny dzień.

Najpopularniejsze rodzaje kaw:
Espresso - czarna, aromatyczna kawa przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym. Podawana w maleńkich porcjach. Często serwowana z małą szklaneczką wody.
Espresso doppio - podwójna espresso.
Espresso macchiato - espresso z dodatkiem mleka.
Con panna - espresso z porcją ubitej śmietanki.
Americano - espresso z podwójną porcją wrzątku, raczej słaba w smaku.
Cappuccino - to znów espresso, ze spienionym mlekiem.
Latte macchiato - kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy espresso i piany.
Kawa po irlandzku - espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru i bitej śmietany.
Mocha - espresso z mlekiem o smaku czekoladowym.
Frappe - mocna kawa zmiksowana z lodami.
Cafe filtre - kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach.
Cafe au lait - kawa z mlekiem.
Cafe corretto - kawa z dodatkiem likieru.





Kawa w kubku, szklance czy filiżance?
Najważniejsze aby nam smakowała. Przyjemniej jest jednak móc podać swoim gościom i znajomym ich ulubiony rodzaj kawy we właściwej filiżance, czy szklance pokazującej warstwy kawy, śmietanki, syropu układające się tak by zachęcały do spróbowania.

A gdyby tak kawę wypić w kubku z podwójnymi ściankami chroniącymi nasze dłonie przed żarem gorącego płynu?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz