czwartek, 28 lipca 2016

Sztuka podawania wina

Sposób podawania wina powinniśmy mieć okazję zaobserwować chociażby w restauracjach, ale rzadko możemy tak spotkać prawdziwych sommelierów, którzy potrafiliby w prawidłowy sposób uraczyć nas tym trunkiem.

Temperatura podawania wina
Właściwa temperatura dla win czerwonych to przedział między: 13-18°C.
Wina białe powinniśmy podawać w przedziale: 8-12°C.
Wina musujące powinniśmy zerwować w temperaturze ok. 8°C.
Wina wzmacniane stosowane czasem jako digestive 13-15°C.

Otoczenie
Wydawać by się mogło, że nie ma ono znaczenia. Jednak wina powinniśmy podawać przy świetle jak najbardziej naturalnym by można było ocenić jego kolor i na białym obrusie by móc właściwie go określić na białym tle.
Przeźroczysta karafka i kieliszki odpowiednie do danego rodzaju wina.
Dlaczego potrzebna jest karafka? Bo im starsze wino tym bardziej potrzebuje zdekanowania czyli napowietrzenia, którego dokonujemy przelewając wino z butelki do karafki. Napowietrza się wtedy wino pozwalając mu pooddychać, jednocześnie jeśli na dnie butelki wytrąca się osad, co jest naturalne przy starszych winach, w momencie przelewania do karafki, można pozostawić go na dnie butelki.

 




Jeśli prowadzimy degustację lub po prostu chcemy w gronie przyjaciół napić się wina, to nalewamy go tyle, by możliwe było zakręcenie kieliszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz